ОФИЦИЈАЛЕН ПАРТНЕР

ТЕАТАРСКА ШКОЛА

БИТОЛИНО

БАБЕЦ ТЕАТАР

БАБЕЦ

Порака...

…и како во големите приказни, оние што навистина нешто значат, кои се полни со темнина и опасности и понекогаш посакуваш да не го дознаеш крајот, бидејќи како би можел крајот да биде среќен? Како би можел светот да се врати онаков каков што бил, кога толку многу лоши работи се случиле? Но на крајот, сето тоа е минливо, дури и темнината, и кога сонцето ќе заблеска небото повторни ќе биде сино и чисто. Тоа се приказните што се за паметење, кои значат нешто, дури и да си премногу мал за да ги разбереш. Луѓето во овие приказни имале многу шанси да се откажат, но не се откажале. Продолжиле понатаму, зашто верувале во нешто, во тоа дека има и добро на овој свет и дека е вредно да се бориш за него… …продолжете да сонувате со отворени очи!!!

 

Васко и Јуле 07.08.2018, Битола

ТЕАТАР

ЕДУКАЦИЈА

ШКОЛО

МУЗИКА

ДРУЖЕЊЕ

ЗАБАВА

ЈУЛИЈАНА МИРЧЕВСКА

Програмски директор и

селектор на ИДТФ БИТОЛИНО

ВАСКО МАВРОВСКИ

Извршен продуцент и

директор на ИДТФ БИТОЛИНО

1d

БИТОЛИНО 2021 ПРОГРАМА

Приказна за светлото

 

Светлина, како и гравитацијата се насекаде  околу нас. Па дури и кога ќе се стемни, светлината е со нас: темнината не постои, постои само недостаток на светлина која ни го заматува нашиот поглед. Извори на светлина има насекаде  – природни извори: сонцето, месечината, ѕвездите, но светлина има и во огнот, во светулките, па се до вештачките ламби, светилки, батерии, рефлектори,итн.
Светлината создава безброј чудесни ефекти на кои навистина може да го заинтересираат и најмалото дете и да му овозможи незаборавно визуелно задоволство и вистинска магија. Но дуализмот на светло – темно и нуди можност за размислување за внатрешноста, за духовната светлина која не осветлува, за доброто и злото, за просветлувањето и знаењето кои како ѕвезда во нас ни го покажува патот по кој што секое дете, а ние возрасните се движиме. Оваа огромна тема, навидум преголема за малите деца кои се уште не ги знаат дури и на најосновните форми, а камоли метафизиката на живот, претставува одлична можност за истражување различни можности за комуникација со децата преку различни симболи, визуелни сензации и внатрешна стимулација.

 

„Јованче и Марика“

автор: Браќа Грим

режија: Васко МАВРОВСКИ

сценографија:Васко МАВРОВСКИ

костим:Благој МИЦЕВСКИ

светло дизајн: Игор МИЦЕВСКИ

продуцент:Васко МАВРОВСКИ

ПРЕМИЕРА 07.08.2017 Н.У. Центар за култура – Битола.

буџет: 360.000 ден. , одиграни претстави: 29 , посетеност: 6000 гледачи

 

„Бременските музиканти“

автор: Браќа Грим

режија: Васко МАВРОВСКИ

сценографија и костим:Васко МАВРОВСКИ

светло дизајн: Игор МИЦЕВСКИ

продуцент:Васко МАВРОВСКИ

ПРЕМИЕРА 26.05.2018 Н.У. Центар за култура – Битола.

буџет: 35.000 ден. , одиграни претстави: 4 , посетеност: 600 гледачи

„Патувањето на еден облак“

автор: Роберто Фрабети

режија: Јулијана МИРЧЕВСКА

изработка на декор: Васко МАВРОВСКИ

светло дизајн: Игор МИЦЕВСКИ

продуцент:Васко МАВРОВСКИ

ПРЕМИЕРА 06.08.2018 Н.У. Центар за култура – Битола.

буџет: 15.000 ден. , одиграни претстави: 2 , посетеност: 220 гледачи

 

„Приказна за тркалото“

автор: Ивица Шимич

режија: Јулијана МИРЧЕВСКА

изработка на декор: Васко МАВРОВСКИ

светло дизајн: Игор МИЦЕВСКИ

продуцент: Васко МАВРОВСКИ

ПРЕМИЕРА 07.08.2018 Н.У. Центар за култура – Битола.

буџет: 15.000 ден. , одиграни претстави: 3 , посетеност: 370 гледачи

КОНТАКТ ФОРМА

ВИДЕО

Патувањето на еден облак

претставата со која детскиот театар „Бабец“ од Битола го одбележа својот 8ми роденден. Уметничкото оформување е на Јулијана Мирчевска, а актерската игра е на Соња Ошавкова и Веда Мавровска која го игра и главниот лик во самата претстава.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Новости

БОН ТОН

БОН ТОН

FLICKR ФОТО